Buffalo chicken wings

Buffalo chicken wings

Buffalo chicken wings åt jag första gången i USA. De var söta, syrliga och chiliheta av Habanero. Jag har länge velat återskapa receptet och det här tror jag blev snarlikt.

Ofta rullar man vingarna i mjöl och friterar dem men de blir lätt gäggiga då. Den här varianten tycker jag både är enklare och godare. Vingarna blir på sätt och vis friterade eftersom jag använder så mycket olja i stekpannan. På så sätt blir vingarna jämnt stekta och får en mycket fin smak. Man kan också hoppa över stekningen i stekpanna och lägga vingarna direkt på gallret, salta och steka  dem i ugnen på 250° C, 10 minuter på varje sida. Sedan fortsätter man enligt receptet med att pensla och glacera vid 225° C.

Man kan välja att ha mindre chili och tabasco men faktum är att sötman mildrar styrka så till den grad att vingarna inte blir särskilt starka, trots 1 msk tabasco. Det mesta av hettan dunstar bort i ugnen och sötman lindrar mycket av hettan. Vill man inte ha chilihetta minskar man på tabascon och chilin.

Receptet fungerar även bra för kycklingben men de skall stekas längre.

Spara recept (pdf)


Efter stekningen skall vingarna ha fin färg


Färdiga Buffalo wings

Glace
2 dl socker
1 ½ dl vatten
2 ½ msk ättika 24%
5 msk tomatpuré
1 tsk sellerisalt (kan bytas mot Herbamare eller vanligt salt). Köp här: Sellerisalt
2 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
3 krm nymalen svartpeppar
2 ½ tsk salt
1 msk tabasco
1 färsk röd finhackad thaichili eller piri-piri (½ habanero går också bra). Kan uteslutas.
1 tsk ingefära
1 ½  msk pressad citron
1 krm kryddnejlika
1 msk Maizena

Blanda socker och vatten och värm till kokning.

Tillsätt övriga ingredienser. Rör om med en visp så att det inte bildas klumpar.

Koka upp och ställ åt sidan.

Kycklingvingar
1 kg kycklingvingar
salt
1 ½ dl neutral olja


Värm ugnen till 225° C

Dela vingarna i leden.

Salta rikligt.

Hetta upp oljan i en stor stekpanna.

Lägg i vingarna och stek runtom till de fått fin färg, ca 10-15 min. 

Lägg vingarna på ett galler som ligger på plåt täckt med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.

Doppa vingarna glacen och lägg dem på gallret.

Ställ in dem i mitten av ugnen 10 minuter.

Tag ut vingarna och pensla igen med glace.

Ofta får man vingarna serverade med några extra stänk tabasco, vilket jag rekommenderar för chiliälskare. Använd gärna Habanerotabasco.

Servera med selleristjälkar och en kräm gjord av en god ädelost (t.ex. Saint Agur) och gräddfil.

 

 

 

myTaste.se

8 sep 2015

Comments powered by Disqus