Brunkål från förr

Brunkål från förr
Någon gång i mitten på 90-talet bestämde jag mig för att lära mig mammas brunkålsrecept. Det fanns inte nedskrivet och jag ville rädda en gammal tradition som sträcker sig åtminstånde till mormors mor. Mamma dikterade och jag skrev. Sedan prövade jag själv och hon blev helt nöjd med resultatet (hoppas hon inte bara ville vara snäll..). Den här brunkålen smakar verkligen mycket och gott och har inte mycket likhet med det blask man får på resturangers julbord eller köper på burk.

Ladda ner recept som pdf

Ingedienser
1 litet vitkålshuvud à 1.5 kg (väg för att få rätt mängd)  
2 msk ättika 24% (inte ättikssprit)   
3/4 dl mörk sirap
2 msk muscovadosocker (eller brun farin)
75 g smör   
2 tsk salt 
1 gul lök
1 tsk sockerkulör (Collorit soya, inte kinesisk!) 
1/2 + 1/2 dl vatten

Tillagning
Skär bort stammen från kålen (god att äta rå) och skär grovt. Skär löken grovt. Stek ca 10 min i en stor kastrull under lock på hög värme i smöret tills kålen tagit lite färg. Rör om ofta i botten, kålen bränner lätt vid.

Sänk temperaturen något och tillsätt ättika, sirap, muscovadosocker, 1/2 dl vatten, salt och sockerkulören. Sjud vidare under omrörning, utan lock i 10-20 min eller mer tills det mesta av vätskan i botten kokat bort. Tiden beror på värmen och hur mycket brunkål man gör. Kålen bränner lätt vid mot slutet av kokningen men är det bara lite bränt i botten ger det en fin karamelliserad smak. 

Sänk till 1/4 värme och rör ner 1/2 dl vatten. Lägg på locket. Låt puttra svagt 45-60 minuter eller mer tills kålen är lagom mjuk (efter smak). Rör om då och då. Se till att det inte kokar torrt i botten på kastrullen men liksom tidigare är det bara bra för smaken att lite av sockret karamelliserar i botten på kastrullen.

Är brunkålen nygjord behövs som regel ingen avsmakning men om den sparats i kyl eller frys så blir den godare om man värmer med en klick smör, aningen ättika och sirap före serveringen. Brunkålen skall vara ganska syrlig och tydligt söt.

 

 

 

myTaste.se

14 Dec 2013