Brunkål från förr

Brunkål från förr
Någon gång i mitten på 90-talet bestämde jag mig för att lära mig mammas brunkålsrecept. Det fanns inte nedskrivet och jag ville rädda en gammal tradition som sträcker sig åtminstånde till mormors mor. Mamma dikterade och jag skrev. Sedan prövade jag själv och hon blev helt nöjd med resultatet (hoppas hon inte bara ville vara snäll). Den här brunkålen smakar verkligen mycket och gott och har inte mycket likhet med den blask man får på resturangers julbord eller köper på burk.

Ladda ner recept som pdf

Ingedienser
1 litet vitkålshuvud à 1.5 kg (väg för att få rätt mängd)  
2 msk ättika 24% (inte ättikssprit)   
3/4 dl mörk sirap
2 msk muscovadosocker (eller brun farin, som dock inte har lika mycket smak)
75 g smör   
2 tsk salt (eller 1 tsk + en grönsaksbuljongtärning)  
1 gul lök
1 tsk sockerkulör (Colorit soya, inte kinesisk!) 
1/2 + 1/2 dl vatten

Tillagning
Skär bort stammen från kålen (god att äta rå) och skär grovt. Skär löken grovt. Stek ca 10 min i en stor kastrull under lock på hög värme i smöret tills kålen tagit lite färg. Rör om ofta i botten, kålen bränner lätt vid.

Tillsätt ättika, sirap, muscovadosocker, 1/2 dl vatten och salt (+ ev. buljongtärning). Koka vidare under omrörning, utan lock i 10-20 min eller mer tills det mesta av vätskan i botten kokat bort. Tiden beror på värmen och hur mycket brunkål man gör. OBS! kålen bränner lätt vid mot slutet av kokningen men är det bara lite bränt i botten ger det en fin karamelliserad smak. 

Sänk till 1/4 värme och rör ner 1/2 dl vatten och sockerkulören. Lägg på locket. Låt puttra svagt 45 till 60 minuter eller tills kålen är lagom mjuk (efter smak). Rör om då och då och tag av locket mot slutet. Se till att det inte kokar torrt i botten på kastrullen.

Glöm inte att smaka av med en klick smör, ättika och sirap före serveringen. Brunkålen skall vara rejält syrlig och söt.

 

 

 

myTaste.se

14 dec 2013

Comments powered by Disqus