Brantevikssill

Brantevikssill
Brantevikssill är Sillaacademiens flaggskepp och brukar bli den populäraste vid julbordet enligt resturangägare. Mitt recept har sitt ursprung ur ”sillbibeln” dvs "Boken om sill", av Skånska Sillaacademien. Efter två försök var jag inte nöjd med receptet eftersom sillen blev helt uttorkad av att varvas med rent socker. I stället gör jag numera en lag av socker mm. Branteviksill skall vara söt och därför tillsätter jag 2 msk socker ett par dagar efter inläggningen. På så sätt chockas inte sillen av att allt socker tillsätts på en gång. Vidare har jag helt slutat med att lägga in färsk sill i ättikslag innan den kryddas. Den färska sillen vi vanligen får tag på är inte alls så fet som krävs för att konsistensen skall bli fin. Därför använder jag bara färdiginlagd och urvattnad sill eller så vattnar jag själv ur riktigt fet saltsill. I originalreceptet ingår inte morot men jag tycker inläggningen får så fin färg av den.

Spara recept som pdf

Lag:
1.2 dl socker (+ 3 msk dag 3)
1 dl vatten
6 tsk ättika 24%
1 krm salt

Övriga ingredienser:
200 g inläggningssill
½ hackad gul lök
½ hackad röd lök
½ msk citronpeppar
½ msk krossad kryddpeppar
1 tsk krossad vitpeppar
1 smulat lagerblad
1 dl hackad dill inklusive stjälkar
10 tunt skurna morotsslantar

Snedskär sillen i bitar (skär nästan vågrätt med kniven).

Blanda lagen och värm tills allt löst sig. Låt svalna!

Blanda övriga ingredienser utom sillen.

Varva krydd/lökblandningen med sillen i en burk.

Häll på lagen.

Låt stå en vecka (eller minst 3 dygn).

Dag 3 tillsätter man 3 msk socker och vänder burken några gånger så att sockret löser sig. Fortsätt vända några gånger under dagen för att vara säker på att sockret är löst. Ännu bättre blir det om man tillsätter 1 msk socker varje dag i 3 dagar (eller 4 dagar om man vill ha den typiskt söta smaken av Brantevikssill).

Ett annat tips är att ha 1 tsk mortlad kryddnejlika i lagen. Detta ger en lite kryddigare variant av Brantevikssill.

  myTaste.se

14 dec 2013

Comments powered by Disqus