Sriracha chilisås hemgjord

Sriracha chilisås hemgjord
Srirachasås är en av världens mest populära chilisåser. Fantastisk på pizza, pasta, till brunch och mycket mer. Jag har skapat ett recept där man själv lätt kan bestämma hur stark man vill ha såsen. Jag har dessutom fräschat upp såsen med lime och citron. Egentligen görs Srirachasås med ett fermenteringssteg (jäsning) och påföljande silning och kokning för att reducera vätskemängden. Mitt recept är gjort för att bevara den ursprungliga fräschheten hos grönsakerna och frukten. Det är dock mycket enkelt att göra som i originalet: Gör som i receptet men tillsätt inte ättikan och låt stå i rumstemp 2-3 dagar tills man märker på bubblorna att det jäser. Sila genom en fin sil och koka ihop till lagom konsistens. Tillsätt till sist ättikan.

Ladda ner receptet

Chilipuré
20 st röd färsk chili (75 g), helst habanero eller annan stark sort (piri-piri, thai chili etc.).
3 msk vatten
3 krm salt
3 krm ättika 24%

Skär bort stjälkarna från chilifrukterna. Skär frukterna i mindre bitar.

Kör alla ingredienser i en mixer 5 minuter (räkna med nysattacker och hostningar..). Akta ögonen.

Purén kan sparas i kyl någon månad eller i frys.

Sriracha grundsås (ca 8 dl som nykörd i mixer)
4 pressade limefrukter
1-2 pressad citroner (1 dl)
2 röda paprikor (400g), skurna i bitar utan vitt fruktkött och kärnor
1 dl krossade tomater
3 ananasringar (på burk)
1/2 dl juice från ananasringarna
100 g gul lök (1/2 - 1), skuren i bitar
10 vitlöksklyftor, skalade
1 1/2 msk salt
2 msk socker
1 1/2 msk ättika 24%

Kör allt i en mixer 5 minuter, högsta hastighet.

Sila genom en finmaskig sil. Rör om och pressa med en matsked. Släng det som stannar i silen.

Srirachasås
Grundsås
Chilipuré, valfri mängd

Blanda ca 4 dl grundsås med chilipuré efter smak. Ett grundtips är att blanda en del chilipuré med 10 delar av grundsåsen. Men glöm inte att smaka av för att få rätt styrka.

Det är bra att spara några dl grundsås att späda med om man tycker Srirachasåsen är för stark. Spara i kylen eller frys.

Låt Srirachasåsen stå en vecka i kylen så att luftbubblor försvunnit och såsen hunnit mogna.

Provsmaka t.ex genom att stryka lite på en ostsmörgås eller hellre; på pizza eller pasta.

Justera eventuellt styrkan med mer chilipuré eller grundsås.

 

myTaste.se

14 jan 2018

Comments powered by Disqus