Janssons frestelse

Janssons frestelse

Denna klassiker är lite som köttbullar, alla gör den på sitt vis och ingen är den andre lik. Jag har hämtat inspiration från både mamma och olika källor på nätet, samt min matlagningskollega Gustaf. Målsättningen var att få en smakrikare Jansson än vanligt. Kanske passar den just därför bäst på julbordet bland annan smakträngsel. Utmärkande för det här receptet är att där är mer ansjovis än vanligt (äkta ansjovis förstås, inte ansjoviskryddad sill). En annan sak är den stora mängden lök som fått steka 20 minuter. Det ger mycket smak och en del sötma att balansera mot ansjovisens sälta. Många diskuterar huruvida man skall använda fast eller mjölig potatis. Själv föredrar jag fast men det är förstås en smaksak. Några blandar i Ejderns orökta kaviar men jag har kommit fram till att det inte ger så mycket mer smak än just sältan. Därför har jag rent salt i stället. 

Uppdaterad 191229

Ladda ner receptet


Halv sats

4 pers.

4 medelstora gula lökar (800 g)
1 kg potatis av fast sort (eller mjölig om man föredrar det)
2 stora burkar ansjovisfiléer, inklusive spadet. Halveras på längden (absolut inte ansjoviskryddad sill)
4 dl vispgrädde (eller 3 dl + 1 dl mjölk, frestelsen blir mer lagom fet då, en smaksak)
4 krm salt 
4 krm vitpeppar
50 g smör till löken
ca 6 tunna skivor smör till gratängen
3 msk ströbröd (valfritt)

Sätt ugnen på 175° (varmluftsugn 160°)

Skär löken i ringar eller strimlor och fräs den med smör och salt i en stekpanna på medel/ganska svag värme 20 minuter tills den blivit mjuk och karamelliserats. Rör om ofta. Den skall vid det här laget ha krympt rejält och fått mycket färg. Se till att den inte blir vidbränd men lite svarta kanter är ok.

Skala potatis och skär den i centimeterbreda stavar (eller tunna strimlor om man så vill).

Halvera ansjovisen på längden. Smaken fördelas bättre då.

Smöra en ugnssäker form.

Vänd ihop potatis, lök, salt och längdhalverad ansjovis i en bunke. Lägg blandningen i den smörade formen.

Blanda grädde, vitpeppar och ansjovisspad. Häll över potatisblandningen.

Hyvla på ca 6 tunna smörskivor med en osthyvel och strössla över ströbröd (jag föredrar utan ströbröd). Grädda i nedre delen av ugnen i 175° (varmluftsugn 160°) i 1 timme och 20 minuter. Täck med aluminiumfolie om frestelsen börjar ta för mycket färg.

Låt gärna frestelsen svalna lite innan serveringen så blir den krämigare. Värm inte i mikron för då skär sig grädden och frestelsen blir flottig.

myTaste.se

22 dec 2019