Mormor Martas ättiksgurkor

Mormor Martas ättiksgurkor

Dessa fina ättiksgurkor minns jag att mamma gjorde på 60-talet från ett recept hon fört vidare från min mormor. De får fin smak av både krondill och kanelstång. Jag hittade receptet som en gulnad lapp bland hennes efterlämnade tillhörigheter och bestämde mig för att restaurera det. Jag har gjort dem något mindre ättikssyrliga och något sötare. Annars är receptet det ursprungliga. Gurkor är både roligt och enkelt att lägga in och resultatet blir skyhögt bättre än de man köper färdiginlagda. Passa på i augusti eller senast september då det är gurksäsong. Säsongen för krondill är ännu kortare. Använd endast färsk krondill med blommor och gröna frön. Jag har provat torr krondill och det blev inte bra.

Uppdaterad 180717

Spara receptet

Kolla även Pers hemgjorda saltgurka


Originalreceptet

1 ½ kg gurkor (helst små om de ska läggas in hela)
6 kronor Krondill + lite hackad stjälk
8 kuber Pepparrot skuren 1 cm
1/2 dl salt

Lag:
1.2 liter vatten
2 dl ättika 24% (tillsätt när lagen svalnar så luktar det inte så starkt)
2 + 2 + 2 dl socker
1 liten bit kanel (6 x ½ cm)
12 kryddnejlikor
2 msk gula senapsfrön

Tvätta och borsta gurkorna med en disksvamp. Man kan lägga in gurkorna hela om de är små (som prinskorvar ungefär). Större gurkor skivar man så tunt man vill ha dem efter att de legat i saltlaken. 

Lägg gurkorna i en glasburk, häll på saltet och skaka om. Låt stå 4 timmar och skaka om/vänd burken några gånger under tiden.

Häll av vätskan som bildas, skölj gurkorna med vatten och låt dem rinna av.

Pricka gurkorna med en gaffel om de inte skivats.

Varva gurkorna i en glasburk med krondill och pepparrot.

Koka upp lagen med 2 dl socker i en kastrull. Rör om tills sockret löst sig.

Ta av kastrullen från plattan och låt stå och svalna helt. Går snabbast på vattenbad.

Häll lagen över gurkorna som skall täckas helt. Ställ burken svalt.

Nästa dag tillsätter man ytterligare 2 dl socker och sedan 2 dl till efter ännu en dag. Bäst blir det om man vid sockertillsatserna häller av lagen i en ren karaff eller skål och löser upp sockret där genom att röra om. Värm inte. Häll sedan tillbaka lagen över gurkorna. Dessa tre sockertillsatser gör man för att gurkorna inte skall skrumpna av den söta lagen.

Ställ svalt/kallt någon månad innan de kan börja ätas. De håller gott och väl ett år i kylen men tappar då lite i smak.

 myTaste.se

10 jan 2015