Mormor Martas ättiksgurkor

Mormor Martas ättiksgurkor

Dessa fina ättiksgurkor minns jag att mamma gjorde på 60-talet från ett recept hon fört vidare från min mormor. De får fin smak av både krondill och kanelstång. Jag hittade receptet som en gulnad lapp bland hennes efterlämnade tillhörigheter och bestämde mig för att restaurera det. Jag har gjort dem något mindre ättikssyrliga och något sötare. Annars är receptet det ursprungliga. Gurkor är både roligt och enkelt att lägga in och resultatet blir skyhögt bättre än de man köper färdiginlagda. Passa på i augusti eller senast september då det är gurksäsong. Säsongen för krondill är ännu kortare. Använd endast färsk krondill med blommor och gröna frön. Jag har provat torr krondill och det blev inte bra.

Kolla även Pers hemgjorda saltgurka

Spara recept som pdf


Originalreceptet

1 ½ kg gurkor (helst små)
12 kronor Krondill + lite hackad stjälk
8 kuber Pepparrot skuren 1 cm

Saltlake:
3 dl salt + 2 liter vatten

Lag:
1.2 liter vatten
2 dl ättika 24%
6 dl socker
1 liten bit kanel (6 x ½ cm)
12 kryddnejlikor
2 msk gula senapsfrön

Tvätta gurkorna

Pricka gurkorna med en gaffel

Lägg gurkorna i en glasburk och häll över saltlaken så att den täcker gurkorna helt. Låt stå i rumstemp. ett dygn.

Häll av saltlaken, skölj gurkorna med vatten och låt dem rinna av.

Varva gurkorna i en glasburk med krondill och pepparrot.

Koka upp lagen i en kastrull. Rör om tills sockret löst sig.

Tag av kastrullen från plattan och låt stå och svalna minst en kvart.

Häll lagen över gurkorna som skall täckas helt.

Spara överbliven lag för att fylla på senare om det behövs.

Man kan lägga in gurkorna hela om de är små (som prinskorvar ungefär). Ställ svalt/kallt ca 2 månader innan de äts. Gurkorna skrumpnar av allt socker men blir så småningom saftiga igen. De håller gott och väl ett år i kylen men tappar då lite i smak. Större gurkor skivar man så tunt man vill ha dem EFTER att de legat i saltlaken.

 myTaste.se

10 jan 2015

Comments powered by Disqus